Подать объявление

Укрфінжитло зможе надавати іпотеку під 7% та квартири у лізинг під 5% річних 

Укрфінжитло зможе надавати іпотеку під 7% та квартири у лізинг під 5% річних 
Рада хоче збільшити держборг на 20 млрд грн, щоб розширити програму доступного житла. Це дозволить видати близько 8 тис. іпотечних кредитів та передати бюджетникам у фінансовий лізинг 12 тис. квартир.

Як стало відомо журналістам порталу Domik.ua, 13 квітня 2021 року Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроєкт № 5308 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом». За ініціативу проголосували 263 народних депутати. Документ прописує деякі умови функціонування програми доступного житла, реалізовувати яку буде створене у 2020 році ПрАТ «Українська фінансова житлова компанія» (Укрфінжитло).

Законопроєкт передбачає збільшення на 20 млрд грн граничного обсягу державного боргу за рахунок випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на цю суму, які потім обміняють на акції додаткової емісії Укрфінжитла. Крім цього, врегульовуються деякі питання злиття акціонерного товариство та Державної іпотечної установи

Інфографіка зі сторінки ПрАТ «Укрфінжитло» у соціальних мережах. Механізм роботи програм із забезпечення доступним житлом 

Як зазначено у повідомленні на сторінці Укрфінжитло у фейсбуці, це дозволить видати близько 8 тис. іпотечних кредитів на житло та передати 12 тис. квартир у фінансовий лізинг. 

«Це другий етап впровадження президентської ініціативи для забезпечення громадян України доступним житлом. Незабаром ми суттєво масштабуємо наявну програму іпотеки під 7%, забезпечивши розвиток ринку іпотечного кредитування. Також у рамках програми буде використано новий фінансово-кредитний механізм лізингу житла. Придбати житло у лізинг під 5% річних зможуть сотні родин медиків, військовослужбовців, педагогів, поліцейських та рятувальників», — розповів заступник голови Офісу Президента, координатор програми «Велике будівництво» Кирило Тимошенко. 

Читайте також: В Україні діють 83 місцеві програми забезпечення молоді доступним житлом — Держмолодьжитла

Передбачається, що Укрфінжитло надаватиме довгострокову доступну іпотеку за таких умов:

  • фіксована ставка — 7%; 
  • термін — до 30-ти років;
  • перший внесок — 20%. 

А також житло у фінансовий лізинг на умовах нульового першого внеску та під 5% річних. 

«Як тільки відповідні нормативні акти наберуть чинності, ПрАТ «Укрфінжитло» стане єдиною потужною державною інституцією, що здійснюватиме державні програми із забезпечення житлом. Важливо, що в модель функціонування Укрфінжитло закладено потенціал до природного росту як самого АТ, так і житлової галузі загалом», — коментує прийняття за основу законопроєкту генеральний директор ПрАТ «Укрфінжитло» Василь Шкураков.

Інфографіка зі сторінки ПрАТ «Укрфінжитло» у соціальних мережах. Очікувані умови надання доступної іпотеки 

Інфографіка зі сторінки ПрАТ «Укрфінжитло» у соціальних мережах. Очікувані умови надання фінансового лізингу

Нагадаємо, з 1 березня 2021 року перші українські банки почали видавати кредити за програмою «Доступна іпотека 7%» за таких умов:

  • початковий внесок — від 15%;
  • максимальний термін кредиту — 20 років;
  • вартість житла — до 2,5 млн грн;
  • сума кредиту — до 2 млн грн.

Програмою затверджені також обмеження щодо житла, яке купується у кредит. Нормативна площа предмета іпотеки із розрахунку на одну людину або сімейну пару не повинна перевищувати 50 кв. м. На кожного наступного члена родини — плюс 20 кв. м. Нерухомість може бути на 20% більшою, але за додаткові метри доведеться платити на загальних умовах. Програма поширюється на квартири в багатоповерхових та індивідуальні будинки. Можна обирати серед варіантів на вторинному і первинному ринку, але лише серед об'єктів, що здані не більше трьох років тому. 

Читайте також: Валерій Майборода: ексклюзивне інтерв'ю про доступну іпотеку під 7%

У пояснювальній записці до законопроєкту № 5308 із посиланням на дані Міністерства фінансів України зазначається, що на поточний момент на житловому обліку перебувають більше 650 тис. родин, з яких понад 100 тис. — родини державних службовців. На підтримку держави очікують також 1,5 млн переселенців із Криму та Донбасу. За розрахунками Міністерства внутрішніх справ України, для функціонування державної програми забезпечення поліцейських та осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту житлом на умовах фінансового лізингу (постанова Кабінету Міністрів України № 1201) у 2021 та 2022 рр. необхідно загалом 10 млрд грн. 

Дізнатися більше про те, як отримати допомогу від держави, можна на форумі Державні житлові програми на купівлю житла. Соціальне житло.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Поделитесь вашим мнением

Комментарии посетителей

3 комментария
Зельма• 
по 800 квартир на область, або по 20 на район, круто. Державний розмах, соціяльний прорив. Нема кому червоніти...
0+0
Виталий• 
Какая никакая, но подпитка рынка. Главное, чтоб эта программа действовала не 1 год и людям, взявшим этот кредит не пришлось через год два платить уже полные проценты, потому что в фонде нет денег.
0+3
Реестр инвесторов на форуме Домика
Кнопка добавления в реестр расположена вверху каждой темы ЖК на форуме. Следите за продажами сами!
Подробнее